dinsdag 17 november 2009

Bladblaasocialen

Geachte heren bladblazers,

Oké. Ik begrijp best dat u geen bladeren op uw paadjes en in uw tuintjes wilt. Keurig aangeharkt staat beter dan zo'n dofbruine deken. Bovendien, wat zullen de buren wel niet denken als u uw tuin niet netjes houdt?

Ik snap ook heus dat gemak de mens dient. Dus elke zichzelf respecterende tuinbezitter heeft tegenwoordig, net als u, een consumenten-bladblazer.

(Er zijn ook bedrijfs-bladblazers. Daar ziet u al die mannetjes van de gemeente de laatste dagen continu mee lopen. In van die gele of oranje hesjes en met zo'n grote koptelefoon op - niet met muziek, maar tegen de herrie van het apparaat op hun rug. De mannetjes blazen alle gevallen bladeren op een grote hoop onder een boom. Die hoop wordt daarna verwijderd. Denk ik. In ieder geval ligt de hoop er een dag later meestal niet meer.)

Uw consumenten-bladblazer gebruikt u in deze tijd van het jaar vast wel een keer of drie. Dat kost u een kleine vijfendertig euro per blaasbeurt, want voor een eenvoudig modelletje betaalt u pak 'm beet een eurootje of honderd. Toegegeven, dat is wel wat duurder dan een ouderwetse bezem en een bladhark, maar u leeft niet meer in 1980. En dat wilt u ook graag aan uw buren laten zien. Toch?

Bovendien gaat het met zo'n blazer veel sneller, als u uw lapje grond van vijf bij vijf wilt ontdoen van dat vervelende bladafval. Bladeren vallen niet voor niets van de bomen, dat weet u ook wel. Ze hoeven u echt niet te vertellen dat het humus wordt, waar volgend voorjaar uw bloemetjes weer op kunnen groeien. Maar ach, met een beetje kunstmest lukt dat ook best.

Dat u de vogels en egels in uw tuin wegjaagt met de teringherrie van die blazer en dat u uzelf vergiftigt met de uitlaatgassen van dat stinkmotortje, een kniesoor die daarop let. Die dieren komen deze winter vanzelf wel terug als ze honger hebben. En een beetje uitlaatgassen meer of minder in uw longen, dat maakt in deze tijden van fijnstof en CO2-uitstoot echt geen verschil.

U merkt: ik begrijp als geen ander dat u in de herfst af en toe even lekker gaat staan bladblazen. Extra gezellig als de buurman ook meedoet. Zij aan zij knetteren en stinken, da's dubbel zo leuk. Hup, de bladeren zijn zó over de grens van uw erf gejaagd. Kwijt is kwijt. Toch? Hoogste tijd voor koffie met een sprits bij moeder de vrouw, dus.

Dat uw bladeren op het fietspad zijn terechtgekomen, wat boeit dat? Niks. De sporadische wielrenster die langs komt, rijdt maar lekker door die bult heen. Ze moet gewoon een beetje voorzichtig doen. Met een beetje geluk glijdt ze dan niet uit in de glibberige bende. Haar fiets en haar roze pakje zijn toch al goor door het hersftweer. Wat bladertroep meer of minder maakt ook in dat opzicht geen verschil.

Ja hoor heren. Goed bezig. Knetter maar lekker door. Stelletje bladblaasocialen.

3 reacties:

Anonymous mecamart zei...

wat dacht je van zo'n simpel model op uw fiets eenvoudig vast te maken op een voordrager welke bij de fietsenmaker om de hoek verkrijgbaar is. vaak ook in diverse kleuren en maten.
maar je kan ook de Veluwe achter u laten en een minder boomrijke omgeving zoeken.

grapje, maar heb me erg vermaakt met je verhaal deze keer.

17 november 2009 14:01  
Blogger Ulrike zei...

Goed dit! Morgen alsjeblieft publiceren in de krant, misschien stoppen die debiele bouwmarkten dan eindelijk met het verkopen van zulke troep...

19 november 2009 14:37  
Blogger Mandarijn zei...

@Ulli: Heeft Jos er nog geen een dan? ;-)

20 november 2009 00:58  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina